Wanneer is de laatste keer dat je een massage hebt gehad?

Bloedcirculatie – Weerstand – Rust in je hoofd …

Het is van belang – helemaal in deze Corona-tijd – om ons best te doen gezond te blijven en ons fit te voelen. Dit doen we door te bewegen, sporten, goed en gezond te eten, mediteren, op tijd naar bed,… kortom een rijtje wat bij jouw persoonlijke leefstijl past.

Alleen massage komt vaak niet in het rijtje voor. Wij – als onderdeel van de westerse maatschappij – zien het nemen van een (preventieve) massage vaak als een extra luxe. Dus óf we doen het niet, óf zo af en toe “als we het verdiend hebben”, of als “cadeau voor onszelf”. Maar waarom is het aandacht geven aan je lichaam, ontspanning zoeken, pijnlijke plekken laten verhelpen, ontstressen – een overbodige luxe? Is dat juist niet een primaire zorg voor ons als mens? Bovendien verbetert je weerstand enorm, dus het is een waardevolle investering om hier meer tijd aan te spenderen.

1. Massage verbetert de bloedcirculatie en stimuleert de afvoer van afvalstoffen

De bloedcirculatie is van vitaal belang voor ons lichaam. Via het bloed worden voedingsstoffen naar de cellen vervoerd en afvalstoffen afgevoerd. In de spieren is een goede doorbloeding uiteraard ook van belang. Een spier maakt bij het bewegen melkzuur aan, dit is een afvalstof. Normaal wordt dit melkzuur goed afgevoerd door de bloedvaten in de spier, maar soms kunnen er zogenaamde ‘knopen’ ontstaan. Door middel van massage worden deze knopen uit de spieren gehaald, waardoor het melkzuur goed weg kan. Het is verbazingwekkend wat het weghalen van knopen kan doen in bijvoorbeeld nek en schouders. Vaak voelt het hoofd dan in een keer veel vrijer en komt er een hoop energie en ontspanning vrij.

 

2. Massage verbetert de weerstand

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van massage op de gezondheid. Zo blijkt dat na een massage de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed verhoogd is. Deze witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden. Ook verlaagt een massage het stresshormoon cortisol. Als cortisol te lang in het lichaam aanwezig is, is dat ongunstig voor de weerstand. Door de diepe ontspanning schakelt het zenuwstelsel over op een modus van herstel.

3. Massage geeft rust in het hoofd

Massage bevordert de aanmaak van serotonine en oxytocine, beide hormonen die rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand opleveren. Drukte op het werk, spanning thuis, externe factoren, er zijn vele redenen te bedenken waarom je je niet ontspannen voelt, of dat je bepaalde pijnen ontwikkelt in je lichaam. Bovendien is niet overal een oorzaak voor te vinden. Daarnaast komt heel veel pijn niet voort uit enkel een verkeerde houding, maar vooral ook hoe ontspannen je met dagelijkse werkzaamheden omgaat. Stress wordt nu eenmaal opgenomen in je lichaam. Het gaat altijd wel ergens zitten. En het is gezond – en fijn – dit tijdig weg te werken. Je lijf zal je er dankbaar voor zijn.